Saturday, September 11, 2010

Slovak Dominican Friers

Komunikácia v Afrike nie je vôbec jednoduchá, ale s Božím požehnaním funguje spoľahlivo, i keď niekedy zdĺhavo. Aďa sa na Slovensku veľmi dobre kamaráti s dominikánmi, a tak vedela, že nejakí mali ísť do Kene. Od začiatku nášho pobytu sme sa všemožne snažili skontaktovať sa s nimi. A keďže zo Slovenska sme na nich kontakt nezohnali, skúšali sme to s domácimi. Jeden kamarát nášho kamaráta jezuitu mal kamaráta dominikána ;-) a tak mu zavolal... Ale Slováci boli zrovna odcestovaní niekde na západe Kene...
Zistili sme ale, že ich kláštor v Nairobi je neďaleko Bosco Boys (pol hodinka peši a potom 20 min cesty s matatu :)). Keď sa tam však Aďa s Luckou boli pozrieť, Slováci tam neboli. Na fotke je ich kaplnka, vraj tam mávajú veľmi pekne spievané chvály :-)

Pýtali sme sa aj u kontemplatívnych sestier dominikánok - tiež sídlia relatívne neďaleko, od nich sme sa však dozvedeli len toľko, že naši Slováci nie sú kňazi, ale bratia (takže sme stratili nádej na spoveď v slovenčine :-/) a že sú veľmi veselí a vtipní :-).

Božia Prozreteľnosť to nakoniec vyriešila k všeobecnej spokojnosti a radosti... ...po dvoch mesiacoch nášho pobytu, jednu nedeľu večer, som nečakane dostala sms od kamaráta nášho kamaráta jezuitu ;-), že Slováci sú späť. Vzápätí nám už volal jeden z bratov dominikánov a o niekoľko minút na to sme už kecali po slovensky s bratom Samuelom :-D. Dohodli sme si stretnutie v najbližšom možnom termíne, v utorok. Neostávalo nám veľa totiž veľa času, bratia už v piatok odlietali domov...


S bratmi Samuelom, Matejom a Vavrom sme strávili úžasný deň! Akoby sme sa na chvíľu ocitli na Slovensku :-) Pozdieľali sme sa so zážitkami z Afriky, objavili spoločných známych... :-) Tú správnu atmosféru tomu dodala aj napínavá partička Bang!u :-D. Dokonca nás hra tak nadchla, že sme po dlhšom odhodlávaní sa bratov o ňu popýtali. A tak sa nám podarilo stretnúť sa ešte raz a opäť spolu stráviť veľmi príjemný čas. A pri rozlúčke sme sa už tešili na stretnutie na Slovensku :-)

Srdečného privítania sa nám dostalo aj od ostatných dominikánov - určite ich prídeme znova pozrieť, pozvali nás na ich tradičnú sobotňajšiu opekačku :-).

Našich slovenských bratov touto cestou srdečne pozdravujem a prajem a vyprosujem veľa Božieho požehnania.

No comments:

Post a Comment