Wednesday, July 28, 2010

Safari

Safari to nie je len cestovanie autom po savanách medzi divokými zvieratami. Safari znamená akúkoľvek cestu mimo domov, výlet...

Taký výlet sme si urobili aj my včera s našimi Vychádzajúcimi hviezdami :). Škola je už za nami, ale na prázdniny sa odchádza až budúci týždeň. Tak sme včera všetci päťdesiati (41 detí, pani kuchárka, my učitelia, Otec M. a Mama Ch., a šofér) nasadli do autobusu a vyrazili na safari :)

Už samotná cesta autobusom bola veľký zážitok. Sedeli po štyroch na dvojsedadlách, nadskakovali na každej jame na ceste, počúvali africké hity, spievali a vykrikovali na plné hrdlo a veľmi veľmi sa z nášho výletu tešili :-)

Twiga je po svahilsky žirafa. V Giraffe centre sme sa dozvedeli kopec zaujímavých vecí o žirafách - že niektoré majú biele ponožky, jazyk dlhý až 45 centimetrov, že niektoré majú vzory na tele v tvare hviezd a ich obľúbeným jedlom je lístie akácie - riadne ostnatého stromu, a pod... Dokonca sme mohli žirafu pohladkať aj kŕmiť akýmisi sušienkami. A videli sme aj korytnačky, ktoré však boli dosť zaspaté, keďže je tu teraz dosť veľká zima a oni sú studenokrvné živočíchy.

Ďalšou zastávkou našej cesty bol sloní sirotinec, alebo Elephant Orphanage, ktorý je súčasťou Nairobi National Park. Tu bol výklad v svahilčine, takže som rozumela ani slovo. Ale pohľad na malé sloníky (po svahilsky tembo), trikrát väčšie ako ja (do šírky :-P) mi úplne stačil :) Na posedenie vypili 5 litrov mlieka z fľaše, podľa môjho odhadu... A ohadzovali sa tunajšou typickou červenou hlinou a špliechali okolo seba vodu aj na okolostojace deti ;) A ešte sme videli aj veľkého živého nosorožca (kifaru).

Poslednou zastávkou nášho výletu bola krokodília farma - Mamba village. Malého krokodíla sme si mohli pohladkať aj chytiť do rúk - ani sa nepohol. Asi bol tiež trochu zamrznutý ako tie korytnačky. Veľké krokodíly boli bezpečne za pevným plotom, ale keď nejaký otvoril papuľu a zareval, deti od plota s krikom odskakovali ;-).

Nakoniec sme mali slávnostný obed, ktorý nám už vopred pripravila pani kuchárka. Krásne nám ho aj naservírovala, takže som si pripadala skoro ako v reštaurácii. V areáli krokodílej farmy boli aj ďalšie atrakcie - menšie deti sa vyšantili na skákacom hrade a staršie sa zviezli na ručne poháňanom kolotoči. Aďa sa odviezla na ťave (ngamia).. A videli sme ešte dva veľké pštrosy (mbuni) a páva (tausi).





Deti boli z výletu nadšené a ja tiež!

O skvelé zážitky tu určite nie je núdza :)

No comments:

Post a Comment